dilluns 19 novembre 2018

Passejant per… Besalú

La singularitat de Besalú la determina la seva bellesa patrimonial i aquesta gestió conjunta d’un tot global, un tot inclòs que permet al visitant gaudir de la seva bellesa, dels seus racons i espais, de la seva gastronomia i de la seva gent.

A part de les peces concretes, el que hi ha a Besalú, en la totalitat de la població, és l’esperit difús, l’esperit del romànic, en el sentit més general del mot. Un arc, un cancell o un finestral conviden a la intimitat dels capvespres i de la seva empremta, que es respira en els carrers i places del poble.

Com a poble actiu i viu, el valor humà hi és present igual que les seves tradicions, per això és habitual que com a visitants trobeu mercats, fires o festes que completin aquest valor patrimonial amb el ric valor humà.

Cada moment del dia hi aporta una visió diferent, la llum es projecta en les seves esglésies i edificis singulars i crea espais màgics que fan fàcil sentir-se acollit i establir un vincle de retorn amb la vila.

 

Paisatge

Besalú es troba situat a la baixa Garrotxa, a la vall del Fluvià, just al meandre que es forma entre el riu del mateix nom i la riera de Capellades. El Fluvià al seu pas per la vila dibuixa unes valls boniques i fresques; i Besalú alça unes pedres nobles i solemnes. Vora el pont romànic, el riu abraça la roca de Manyac i forma un paratge esplèndid, lluminós, que gaudeix d’inèdites transparències i un joc de colors verds vivíssim. Els horts que segueixen el camí fluvial  són un descans per a l’esperit i la vista.

Cruïlla de camins sota l’atenta mirada de la serra del Mont, que baixa del Pirineu en direcció al golf de Roses, vorejant el Fluvià.

Com diu Jaume Farriol: “Besalú és una mena de túnel del temps on els homes d’avui poden parlar amb els d’ahir. I si algú dubta dels seus orígens, de la seva identitat, i no sap ni d’on ve ni on va, que vingui a Besalú i escolti aquesta conversa de pedres i aigua.”

Ajuntament de Besalú
Plaça de la Llibertat, 1
17850 Besalú
Tel.: 972 590 225 // Fax.: 972 590 411
www.besalu.cat

Deixa una resposta