dilluns 18 gener 2021

Marta Madrenas, alcadessa de Girona

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona

  1. Si hagués de definir el que representa la ciutat de Girona, com ho faria?

Girona és una ciutat que defensa la solidaritat i les llibertats individuals i col·lectives, que creu en el progrés econòmic, la justícia social, la igualtat d’oportunitats i el desenvolupament sostenible. Defensem la cultura i la llengua catalanes, potenciant la nostra identitat i les nostres arrels.

  1. Creu que la ciutat està en el seu millor moment turístic i cultural?

Hem desenvolupat un model turístic de qualitat que treu partit del nostre patrimoni històric, del nostre entorn i d’activitats econòmiques com el comerç o la gastronomia. Som un model de referència amb una aposta per les famílies, el turisme de negocis i el turisme esportiu. Pel que fa a la cultura, avui en dia hi ha més oferta que mai, amb festivals de referència en teatre, música, literatura o circ i una programació estable tot l’any. Ara volem potenciar la creació pròpia i fer de la cultura un pol dinamitzador de la ciutat.

  1. Com recorda el pas d’aquella ciutat dels anys vuitanta marcada pels colors grisos a la vivacitat actual?

Girona, com tot el país, va créixer molt i es van fer molts equipaments necessaris per a la ciutat, sobretot als barris. També es va recuperar el Barri Vell amb un consens general sobre com havia de ser la reconversió. Un aspecte clau en aquesta evolució va ser l’arribada de la universitat, la seva recuperació patrimonial i el fet que va atraure talent científic i molts joves que han configurat la Girona d’avui.

  1. Creu que tenir a la ciutat un dels restaurants de referència de la gastronomia mundial ha estat clau en el salt qualitatiu de la ciutat?

La projecció que ens ha donat el Celler de Can Roca ha sigut molt important, perquè ens ha situat al món com a capital gastronòmica. Girona no tindrà mai prou paraules d’agraïment per a tota la família Roca: sempre han portat Girona on han anat i no han perdut mai la proximitat i les arrels. Quan han tirat endavant iniciatives més enllà del restaurant, han pensat sempre en Girona com a punt de partida, i això és un símptoma de la bona relació entre les dues parts.

  1. Com es pot gestionar aquest boom turístic amb la convivència dels residents habituals?

A Girona hem pres mesures per reduir l’impacte dels grups més nombrosos, hem diversificat els punts d’accés al Barri Vell i hem creat un seguit de codis de conducta perquè la seva presència no alteri el moviment habitual del veïnat. Hem fet també el primer Pla estratègic de turisme i anirem implementant actuacions en el futur perquè el turisme no arribi a ser un problema per a la ciutat.

  1. Com han pensat evitar aquest turisme “massiu” que visita la ciutat durant unes poques hores i pràcticament no hi fa despesa?

Més que un turisme “massiu”, parlem dels grups que arriben alhora en bus, i davant dels quals hem pres mesures de control. Segons el Pla estratègic, aquest és un tipus de turisme que no aporta gaire valor afegit, si bé també té coses positives. Per tant, es tracta de trobar la fórmula de combinar els diferents tipus de turisme entre si, i tots plegats amb la convivència veïnal.

  1. En els darrers anys s’ha fet una aposta pel turisme esportiu i en concret de la bicicleta. Quina valoració en fa? I creu que és un bon complement al que ja oferia la ciutat?

A Girona estem molt satisfets d’aquest sector. El que va començar amb ciclistes individuals, ara s’ha convertit en un autèntic sector econòmic amb equips professionals basats a Girona, empreses especialitzades en material, rutes o serveis, i alguns dels principals esdeveniments mundials del sector, com la Sea Otter Europe, i altres competicions com la Tramun, que ens complementen els atractius que ja tenim al territori.

  1. Com s’imagina la Girona del futur?

M’imagino una ciutat on els gironins i gironines puguin desenvolupar els seus projectes de vida, familiars i professionals. Volem preparar Girona per als reptes del futur (investigació, tecnologia, ciutat intel·ligent o serveis de qualitat). Des de l’Ajuntament treballem per desenvolupar el talent, apliquem criteris de sostenibilitat en la gestió de la ciutat, garantim el progrés econòmic i la igualtat d’oportunitats i caminem cap a la justícia social i la no discriminació.

                 

Deixa una resposta