dijous 21 febrer 2019

L’any del Xuixo

La pasta allargada, farcida de crema, fregida i ensucrada, va ser inventada a l’obrador d’una confiteria al número 15 del carrer de la Cort Reial de Girona. Segons la família Puig, va ser un invent a quatre mans entre Emili Puig i un refugiat francès a les acaballes de la Primera Guerra Mundial, el 1918, ara fa cent anys.

Amb motiu del centenari del naixement d’aquesta típica pasta dolça gironina, la ciutat de Girona celebra enguany l’Any del Xuixo. Una iniciativa impulsada pel consistori gironí per visibilitzar i posar en valor aquest producte únic i tan nostre.

La instal·lació d’una placa commemorativa al primer lloc on es va elaborar aquest dolç, a l’antiga pastisseria de la família Puig, va donar el tret de sortida a les activitats programades els propers mesos per celebrar l’efemèride. Una de les propostes destacades va ser la celebració de la primera edició del concurs internacional de xuixos El Millor Xuixo del Món, disputat el 18 de novembre passat entre pastissers i flequers, en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona. La cloenda del centenari es farà coincidir amb la Marxa del Xuixo de l’any 2019, que organitza cada setembre la Fundació Oncolliga.

El comissari de l’Any del Xuixo és el periodista especialista en gastronomia Salvador Garcia-Arbós. L’Any del Xuixo és una reivindicació del xuixo sense nostàlgia, mirant endavant, amb voluntat de millora.

L’Any del Xuixo es promociona a través de les xarxes socials, sobretot a Instagram, amb l’etiqueta #anyxuixo.

Més informació al web www.girona.cat/xuixo

Deixa una resposta