dilluns 19 novembre 2018

La Simfònica de Cobla i Corda presentarà el seu projecte més ambiciós

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), el projecte musical que impulsa la Fundació Metalquimia, estrenarà aquesta tardor a l’Auditori de Girona l’òpera Llull, el seu projecte més ambiciós. Creada especialment per la SCCC, amb llibret de Jaume Cabré i música de Francesc Cassú, estarà dirigida escènicament per Xavier Albertí i gira al voltant d’una de les figures cabdals de la literatura catalana: Ramon Llull. Llull es podrà veure els dies 23 i 24 de novembre a l’Auditori, en col·laboració amb  Temporada Alta, el festival de tardor de Catalunya Girona-Salt i amb l’Auditori de Girona.

Llull és un dels primers projectes amb què va començar a treballar la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, fins i tot abans de la mateixa creació del projecte musical, impulsat per la Fundació Metalquimia. L’any 2004, Narcís i Josep Lagares, responsables de Metalquimia, es van plantejar el repte de crear, a partir del llenguatge universal de la música, una “òpera de gran creativitat argumental, elevada qualitat i elaboració musical, d’esperit emocional, amb vocació global i que sobretot traspués catalanitat, és a dir, un instrument de transmissió cultural que fos capaç de portar l’essència de Catalunya, de la Mediterrània, de la nostra gent, la nostra cultura i la nostra història, als diferents pobles del món”, com explica Josep Lagares.

L’escriptor Jaume Cabré i el director de la cobla La Principal de la Bisbal i de la Simfònica de Cobla i Corda, Francesc Cassú, es van enamorar del projecte i són els responsables del llibret i de la partitura, respectivament, de Llull, una òpera en un pròleg i dos actes amb un protagonista clau: Ramon Llull.

Jaume Cabré ha destacat que l’elecció de la figura de Ramon Llull com a eix vertebral del projecte “va ser complexa”, però remarca que “com a símbol, com a personalitat, atès l’àmbit geogràfic de les seves activitats, hem cregut que aquest personatge podia encarnar molts elements d’interès exportables avui a tot el món” i afegeix que “vist amb mirada del segle XXI, se’ns mostra, en essència, com un autèntic contemporani i com un excel·lent ambaixador de la cultura catalana”. En aquest sentit, Cabré destacat que “l’òpera Llull ens explica un tema actual i universal amb una música actual, moderna i bella”.

A més de Jaume Cabré i Francesc Cassú, al projecte de Llull s’hi ha sumat també l’actual director artístic del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí, que és el director d’escena de l’òpera. Llull serà interpretada per la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i la Polifònica de Puig-reig, que manté un any més la col·laboració amb la SCCC, sota la direcció de  Josep M Conangla i Emmanuel Niubò. En el repartiment hi participen solistes com Roger Padullés, Marta Mathéu, Gemma Coma-Alabert, Toni Marsol o Ferran Frauca, entre altres.

Josep Lagares ha destacat que Llull és “el projecte més ambiciós de la SCCC” i ha afegit que “estem molt orgullosos que l’òpera formi part de la programació del festival Temporada Alta a l’Auditori de Girona, el que ens dona gran prestigi”. El president de Metalquimia ha destacat que “després de l’èxit de Cançó d’Amor i de Guerra i del 10è aniversari de la Simfònica, vam creure que havia arribat el moment de portar Llull a escena”.

Sinopsi

Ramon Llull, ja gran, malalt a Gènova, rep la visita del dominic Nicolau d’Eimeric que li comunica la nova que Jerusalem ha estat alliberada de l’Islam pels cavallers del Temple. Llull rep una carta de sa filla Magdalena on li comunica la mort de Blanca, l’esposa de Llull, i que trenca tota relació amb ell perquè mai no els ha fet de pare. Eimeric exhorta Llull a ingressar a l’orde dominicà però Llull li diu que se’n va a Jerusalem. La seva dèria és la conversió dels infidels i la redacció de la seva obra escrita que està pensada com un instrument per a la conversió de jueus i musulmans. Després ja pensarà en la salvació de l’ànima.

Llull explica les aventures i desventures del filòsof mallorquí a Jerusalem, on l’intentaran matar, el tancaran a la presó i, fins i tot, es retrobarà amb la seva filla.

Llull es podrà veure els dies 23 i 24 de novembre a l’Auditori de Girona i les entrades ja estan a la venda a www.temporada-alta.com. Com en els anteriors treballs de la Simfònica, Llull també s’editarà. La SCCC va enregistrar la part musical i del cor del nou treball durant el mes de juliol a l’Auditori de Girona i al llarg d’aquesta setmana s’enregistraran els solistes que hi participen als estudis 44.1 d’Aiguaviva.

La SCCC

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya és un projecte únic que combina l’experiència i el coneixement dels mestres de la cobla La Principal de la Bisbal, amb la força i la il·lusió dels joves talents de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines.

La formació va néixer l’any 2008, impulsat per l’empresa gironina Metalquimia i per la Fundació Metalquimia, com a projecte musical innovador, amb l’objectiu de crear una orquestra simfònica catalana de gran format, que unís els instruments de corda i percussió d’una orquestra simfònica convencional i el personalíssim so dels instruments de vent de la cobla. D’aquesta manera, es van fusionar els vents de La Principal de la Bisbal i la corda i percussió de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines, el projecte pedagògic de l’Orquestra de Cadaqués, per crear finalment la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.

En la seva primera etapa, la SCCC es va centrar en la música catalana en tota la seva amplitud, des de la sardana a l’havanera, des de la sarsuela al rock català, des de la cançó tradicional a la Nova Cançó, alhora que feia néixer noves composicions pensades exclusivament per a la nova orquestra. Fruit de tot això, la SCCC va enregistrar tres discos: Sardanes per al Món, Inoblidables en Concert i Amb Catalunya al Cor, i va ser la protagonista del Concert de Cap d’Any de TV3 els anys 2010 i 2011.

Després d’uns mesos de reflexió per adaptar l’orquestra a l’actual escenari cultural català, la SCCC va tornar l’any 2012 reinventada, unint els instrumentistes de cobla de La Principal de la Bisbal amb la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG), una iniciativa de l’Orquestra de Cadaqués que té per objectiu contribuir a la formació dels joves talents musicals gironins i actuar de pont cap a la seva integració al món de les orquestres professionals.

En una segona etapa de clara internacionalització del repertori, la SCCC va crear una Trilogia de llegendes, que conformen els treballs Llegendes del Cinema, Llegendes del Musical i Llegendes del Pop & Rock, enregistrats en anys consecutius (2012, 2013 i 2014) a l’Auditori de Girona. I finalment, al 2015, la formació va presentar un treball recull de les seves peces més emblemàtiques: SCCC: The Very Best.

Després de Tossudament Llach, amb el que va guanyar el Premi Enderrock 2017 de Clàssica, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya va presentar l’any passat la primera versió íntegra de Cançó d’Amor i de Guerra, el seu novè treball, amb el que va rebre de nou el Premi Enderrock 2018, també en la categoria de Clàssica.

Deixa una resposta