dimecres 21 agost 2019

El dolmen de Can Mina

 Text, Narcís Mir

Fotografies, Josep Piferrer

Es veu que és prou sorprenent trobar un dolmen en una zona costanera, ja que es considera que en el seu moment no era propícia per a aquests tipus de jaciments. Això també és un element que fa molt especial la muntanya de Sant Sebastià situada a Llafranc. I és que el dolmen de Can Mina el podem trobar en un bosc proper a la Font d’en Xecu. Llafranc sempre ha estat un indret especial per deixar-s’hi caure, per passejar-hi i per descobrir els seus racons menys coneguts, els que estan allunyats de la platja, el gran aparador del nucli palafrugellenc. Sens dubte, un indret poc conegut i no gaire transitat que contrasta amb el rebombori que acull la costa de Llafranc durant els mesos d’estiu.

El dolmen de Can Mina et permet que el coneguis arribant des de diferents indrets, sigui des de Palafrugell a través de la carretera de Tamariu, sigui des del Far de Sant Sebastià (quan s’arriba al pont d’en Casaca agafant un corriol) o des de Llafranc seguint el carrer de Rafel Duran. Per tant, es pot dir que tots els camins de Llafranc et porten fins al dolmen de Can Mina.

El dolmen, que va ser excavat per Lluís Esteva l’any 1964, està datat entre els anys 3400 i 3000 aC. Per tot plegat quan s’hi arriba després d’una bona caminada la sensació de pau i de trobar-se en un espai de recolliment t’omple. El pas del temps, la serenor i la màgia de la muntanya de Sant Sebastià es concentra en aquest petit espai que val la pena descobrir.

 

Deixa una resposta