dimecres 12 agost 2020

Can Castelló elabora a Girona xuixos de cinquena gamma en el nou i únic obrador especialitzat del món

Can Castelló elabora a Girona xuixos de cinquena gamma en el nou i únic obrador especialitzat del món

La pastisseria Can Castelló de Girona està en procés de creixement. Farà arribar els seus xuixos a Andalusia, la zona de llevant i la zona centre de l’Estat Espanyol i obre també mercat a Lleida, ja que és l’única demarcació catalana on encara no ven.

A més, Can Castelló ja ha començat a comercialitzar xuixos elaborats de forma artesanal però congelats a altres països com ara el Regne Unit (el restaurant del xef Paco Pérez a Manchester) o a un establiment de Berlín (Alemanya). I també volen comercialitzar-los al sud de França. En aquests moments, Castelló elabora uns 1800 xuixos cada dia i d’aquí a pocs dies preveu arribar als 2000 diaris “perquè tindrem dos distribuïdors més a Barcelona”.

Després d’elaborar els xuixos en un espai compartit, Julià Castelló i Pilar Campos, fa un parell d’anys, van obrir un obrador a Girona, l’únic al món que es dedica a l’elaboració exclusiva dels xuixos. En aquest obrador, actualment hi treballen sis persones, però el copropietari de l’empresa, Julià Castelló, no descarta haver-ne de contractar almenys un més. L’obrador està situat a la zona de l’Eixample de Girona, en unes instal·lacions de 120 metres quadrats.

El fabricant de xuixos ven el seu producte a pastisseries, fleques i altres establiments d’alimentació, però també als restauradors, ja que “després de dos anys d’investigació” n’han preparat de cinquena gamma, totalment acabats i congelats. Aquest fet permet als restauradors i botiguers poder-los servir descongelant-los prèviament o amb una mínima regeneració. “Els oferim un producte totalment acabat i congelat a punt per servir, però si ho consideren oportú poden donar-li una mínima regeneració passant-lo pel forn, grill, paella o a la brasa”, afirma Castelló.

Actualment, no disposen d’una botiga física de venda, però a través del seu web, www.xuixocastello.com, indiquen on es poden comprar els xuixos.

Julià Castelló va demanar els gironins “pedagogia” per reconèixer un xuixo ben elaborat i distingir-lo dels industrials. Segons l’empresari, la intrusió dels dolços industrials ha fet que el producte es devalués perquè aquests no oferien la qualitat dels originals. De fet, Castelló va explicar que la massa del xuixo és “molt difícil de fer i molt delicada”, ja que s’assembla molt a la pasta de full, però porta llevat i això fa que es trenqui molt sovint. Per aquest motiu els industrials utilitzen un altre tipus de pasta i hi injecten la crema. En el cas de Castelló han apostat per mantenir “pràcticament” la mateixa recepta durant 120 anys.

      

Deixa una resposta