dilluns 18 gener 2021

BEGUR

begur

BEGUR ÉS UN POBLE AMB UNA PROFUNDA PERSONALITAT HISTÒRICA

Situat en el cor de l’Empordà, el poble de Begur i les seves platges configuren un dels indrets més meravellosos de la Costa Brava. El seu terme municipal està format per un conjunt de turons anomenat massís de Begur, i un extens litoral, banyat pel mar Mediterrani.

Tant el nucli antic de Begur, format per múltiples monuments que han quedat com a llegat dels moments més significatius de la seva història, com el petit nucli romànic d’Esclanyà, o les vuit cales i petites platges que pertanyen a Begur, configuren un conjunt i un entorn paisatgístic inigualables.

 

A l’abric del seu castell medieval, corallers, pescadors, indians i surotapers han protagonitzat pàgines d’una història que es reflecteix a cada carrer, a cada casa i a cada racó del poble.

La imatge més coneguda de Begur és sens dubte el castell medieval que presideix el municipi, que és l’emblema principal ja que corona el poble i l’arrecera del mar. El castell de Begur és la silueta que fa reconèixer el municipi de Begur arreu. Amb grans vistes al mar i a les roques de la nostra Costa Brava, el castell forma part de la història de Begur.

 

Trobem també altres indrets interessants per visitar, com les nombroses cases indianes (edificis d’estil colonial, construïts per begurencs que al segle XIX emigraren a “les Amèriques” fugint de la crisi econòmica del moment, i que retornaren posteriorment amb una important fortuna), les torres de defensa del segle XVI (llegat del temps en què els pirates navegaven pel Mediterrani i construïdes pels begurencs com a mitjà de refugi contra els seus assalts), l’església (edifici d’estil gòtic dedicat a sant Pere) o altres edificis històrics com el Casino Cultural o les Escoles Velles, o bé altres indrets ben peculiars com els carrers de Vera i del Castell.

 

CALES I PLATGES DE BEGUR

 

Situades sobre el litoral de Begur, de nord a sud, les platges que trobem al municipi són la platja del Racó, l’Illa Roja, sa Riera, Aiguafreda, sa Tuna, platja Fonda, Fornells i Aiguablava.

 

La primera platja, des del nord, és la platja del Racó a tocar del municipi veí de Pals. S’hi pot arribar a peu des de sa Riera, on trobem un agradable camí de ronda que porta primer fins a l’Illa Roja i tot seguit arriba fins a la platja del Racó.

 

Seguint la platja en direcció sud-oest i endinsant-nos en el terme de Begur, es troba una cala on es practica el nudisme. Es tracta de la cala de l’Illa Roja. Preciosa platja que es caracteritza per estar presidida per una illeta rocosa d’un color vermellós que li dona nom.

 

La platja de sa Riera és la més gran de Begur i és la més propera al poble. L’ accés des de la vila és molt fàcil i també s’hi pot arribar des de sa Tuna o Aiguafreda, a través de la carretera que voreja la costa.

Sa Riera, que rep el nom d’un torrent que divideix la platja en dues meitats, conserva encara les antigues cases de pescadors, però alhora ofereix també diverses activitats esportives i turístiques. Hi trobem, doncs, una àmplia oferta per als visitants: allotjament en hotels o apartaments, bars i restaurants per gaudir de la gastronomia pròpia de la comarca.

 

La cala d’Aiguafreda és una petita cala resguardada pel puig Rodó, gaudeix d’un moll per a les embarcacions. Aquesta és una cala naturalment recollida i protegida per la punta des Plom i el cap sa Sal. Conserva, gairebé intacta, la seva bellesa ancestral i destaca per la seva calma i la qualitat de les seves aigües, pures i cristal·lines.

 

La platja següent, sa Tuna ofereix passejades agradables i tranquil·les que permeten admirar el meravellós entorn natural. Pel camí que voreja el rocam es pot arribar fins a Aiguafreda.

En barca o a peu pel camí de ronda, es pot anar fins a la cala amagada de s’Eixugador, paratge feréstec i d’una bella quietud. Per la seva situació arrecerada i pel seu accés tortuós, sa Tuna és una cala que sempre resulta un descobriment insospitat per a qui la visita.

 

Des de Fornells, passant per un camí de ronda i situats ja al sud del cap de Begur, s’arriba a la platja Fonda. Aquesta és una cala molt singular, tant per la localització i accés, com per les característiques físiques. Cal baixar una llarga escala abans de descobrir aquest paratge tan recòndit i salvatge. Aquest amagatall natural ha permès que la cala resti verge amb una sorra gruixuda i fosca, i que conservi una puresa primitiva que rarament es troba en altres indrets de la Costa Brava.

 

Seguint la costa cap al sud, trobem la zona de Fornells on destaca el port esportiu i la casa que Bonaventura Sabater va fer construir damunt el port de ses Orats, anomenada El Paradís i que, segons la tradició, fou el lloc des d’on es batejà aquest litoral amb el conegut nom de Costa Brava. Hi trobem també dues petites cales: ses Orats i Can Malaret.

S’hi accedeix en cotxe per la carretera d’Aiguablava des de Begur i, a peu, tot seguint el camí de ronda que connecta aquesta zona amb la platja d’Aiguablava.

La platja d’Aiguablava, com la majoria de les cales de Begur, gaudeix d’una situació geogràfica realment privilegiada. És una platja de sorra fina i aigües totalment transparents.

A la part esquerra de la platja, hi trobem l’accés al camí de ronda que, tot seguint una costa de pintoresca fisonomia, ens pot dur fins a Fornells on trobarem, pel camí, cales i ports minúsculs que s’endinsen salvatgement a les roques: port d’Esclanyà, port de ses Orats…

 

 

Per a més informació:

ÀREA DE PROMOCIÓ ECONÒMICA I TURISME DE BEGUR

Av. Onze de Setembre, 5 – 17255 Begur

Tel.: + 34 972 624 520

turisme@begur.cat

www.visitbegur.cat

 

Xarxes socials:

Instagram: beguresautentic

Twitter: @beguresautentic

Facebook: TurismeBegur

Deixa una resposta