dimecres 2 desembre 2020

75è aniversari del Mercat del Lleó

75è aniversari del Mercat del Lleó

El dia 5 d’octubre passat l’Associació de Comerciants de la plaça del Mercat de Girona va organitzar un sopar que culminava els actes de celebració del 75è aniversari del Mercat del Lleó. L’acte, obert a tots els venedors i clients, es va celebrar en una carpa instal·lada a la plaça de Salvador Espriu i va comptar amb l’actuació de l’Orquestra Maribel.

L’antic Mercat Municipal d’Abastaments

El Mercat del Lleó es va edificar durant la postguerra, a principis de la dècada de 1940, i és l’hereu del mercat setmanal que es feia a la Girona medieval, on s’oferien productes del camp i s’intercanviaven mercaderies.

 La seva ubicació fora muralles va donar origen al raval que més tard s’integraria a la ciutat i donaria lloc al barri del Mercadal.

Al segle XVIII, el mercat setmanal es va traslladar a l’actual rambla de la Llibertat, on es feia diàriament l’intercanvi de queviures i altres productes.

Amb el creixement de la ciutat, l’espai va quedar petit i es va haver de construir en la ubicació actual, al costat del conegut monument del Lleó, que amb el temps també en popularitzaria el nom.

El 3 de novembre de 1944 es va inaugurar oficialment el nou edifici amb el nom oficial de Mercat Municipal d’Abastaments, dissenyat pels arquitectes Juan Gordillo i Ricardo Giralt.

El dia 15 de novembre de 1944 el mercat va obrir les portes al públic fins al dia d’avui, que celebra els seus setanta-cinc anys de vida.

L’actual Mercat del Lleó

La fesomia del mercat ha canviat i ha evolucionat molt des de la inauguració. L’any 1982 ja se’n van remodelar les parades, el 1993 se’n va inaugurar una reforma integral i posteriorment s’hi han fet altres millores importants a la climatització o al moll de càrrega.

A tall d’anècdota, l’any 2017 es van instal·lar els rètols lluminosos a la façana que l’identifiquen, per primera vegada, com a Mercat del Lleó.

El que no ha canviat amb el pas del temps és l’esperit dels venedors, que han fet possible que el mercat segueixi viu malgrat l’evolució del comerç.

Actualment compta amb una seixantena de parades que venen tota mena d’aliments frescos, fleca, plats cuinats, espècies, vins i caves i altres productes més especialitzats, a més d’un quiosc, una floristeria i un bar. Durant els seus setanta-cinc anys de vida, el Mercat del Lleó ha viscut molts canvis, però sempre ha conservat l’essència dels mercats de tota la vida; allò que difícilment trobarem en altres tipus de comerç: el tracte proper amb el client, autèntics professionals darrere del taulell i productes de qualitat, frescos i de proximitat.

   

Deixa una resposta